fredag 27 april 2012

Tillbaka till Framtiden

Matchad är en framtidsbaserad bok som låter oss följa med Cassia i en värld där de inte har den frihet vi har idag, där allt bestämms av övermakthavarna. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.
Men när ett misstag sker får det Cassia att öppna ögonen och se orättvisan i det liv de lever.
 Boken var bra och jag är glad att jag läste den. Den var lugn, men inte tråkig och beskrivningarna var lätta att förstå. Om du fastnar för utsidan och gillar beskrivningen rekomederar jag att du läser denna bok, men förvänta dig inget hungerspel.
Matchad är första boken i en triologi skriven av Ally Condie.

/Emma, prao på Stocksunds bibliotek.

torsdag 26 april 2012

En Förtrollande Triologi

För evigt är den tredje och sista delen i serien om Mercy Falls vargarna.
 Sam har inte sett Grace sedan hon försvann från sjukhuset, på väg att skifta till varg och när en flicka hittas död i närheten av Becks hus blir han riktigt orolig. Cole är fullt upptagen med att hitta botemedlet och Isabel vet inte vad hon kan göra för att stoppa hennes pappa från att utrota vargarna i Mercy Falls.

Frost är den första boken i triologin och är en spännande och underbar roman om hur Sam och Grace går från att vara två ensamma människor till att bli "soul mates".
Andra boken heter Feber och om du inte läst denna serie än, gör det!

/Emma, PRAO på Stocksunds bibliotek

tisdag 24 april 2012

Vinnarna i Bokjuryn 2011!

Igår, på världsboksdagen offentliggjordes vinnarna i Bokjuryn 2011, en boktävling där barn över hela landet röstar om vilka de tycker är årets bästa böcker. För oss som jobbar med barn och ungdomar bjöd vinnarna inte på några direkta överraskningar: superbra böcker helt enkelt! Mitt tips är att skriva ut listan -  och frossa!
Vinnare i Bokjuryn 2011 är...

Bilderböcker 0-6 år
1. Talon - den modiga dinosaurien av Paul Geraghty
2. Snurran på dagis av Eva Bergström och Annika Samuelsson
3. Mamma Mu läser av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist
4. Nej! Inte tandläkaren av Stephanie Blake
5. Billy på sjukhus av Birgitta Stenberg och Mati Lepp
6. Dagspöket på sjukhuset av Jujja Wieslander och Jens Ahlbom         
7. Prinsessor och drakar av Christina Björk och Eva Eriksson
8. Mot havets djup av Thomas Halling och Kenneth Andersson
9. Petras prick av Maria Nilsson Thore
10. Ensam hemma av Ho Baek Lee

Kapitelböcker 6-9 år
1. Simborgarmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
2. Natten då Sigge föddes av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist
3. Min vän Boris - Familjen Monstersson av Mats Wänblad och Pelle Forshed
4. Trolldom i Gamla stan av Martin Olczak och Anna Sandler
5. De stulna barnen av Jo Salmson och Natalia Batista
6. Puzzel på valpkurs av Isabelle Halvarsson och Margareta Nordqvist
7. Kalle Skavank - Hunden på Lugna gatan av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem
8. Dammråttornas tappra riddare av Måns Gahrton och Johan Unenge
9. Vilmers första tävling av Susanne Bengtsson och Johan Unenge
10. Turbo vill bli fotbollsproffs av Ulf Sindt och Gunilla Kvarnström

Kapitelböcker 9-12 år
1. Rum 213 av Ingelin Angerborn
2. Den dansande djävulen av Martin Widmark
3. Spegelns hemlighet av Ewa Christina Johansson
4. Utan djur så dör jag! av Siri Spont
5. Vildhäxan Eldprovet av Lene Kaaberbøl                                       
6. Rida på Golden av Inger Frimansson
7. Mordbrand på skolan av Lena Lilleste
8. Extra - En morgon stod hon bara där av Per Nilsson
9. Skola i skräck av Thomas Halling
10. Dagbok för alla mina fans. Usla utsikter av Jeff Kinney

Ungdom 13 år-
1. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
2. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson
3. Flyga högt av Katarina von Bredow
4. Box 101 av Andy Mulligan
5. Välkommen hem av Johanna Lindbäck                        
6. Utan att säga hej då av Kerstin Erlandsson-Svevar
7. 62 dagar av Cilla Naumann
8. Vem är du Johanna? av Lin Hallberg
9. Fifteen Love av Peter Barlach
10. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Fakta
1. Hundar som jobbar av Ulrika Nulty och Jens Ahlbom
2. Om rymden av Jo Salmson
3. Aliens! Fakta om ufo och liv i rymden av Peter Ekberg och Mattias Olsson

Serier
1. Amulett 1 Stenväktaren av Kazu Kibuishi
2. Bleckmossen Boyz  – Sjöhästens hemlighet av Oskar Ekman och Carolina Ståhlberg
3. Lou 4 – Förälskelser av Julien Neel

/Elin

Alla som vill kan lära sig teckna!

Teckna DET DU SER är en inspirerande handbok som vänder sig till barn och ungdomar som är intresserade av att teckna olika föremål, landskap och människor. Esbjörn Jorsäter och Jonas Jansson delar med sig av sina kunskaper om hur man bygger upp en teckning från grunden. De går steg för steg genom grundläggande moment som kompostion, ljus och skuggor, perspektiv, färglära och traditionella stilleben och triviala föremål som skor, träd, instrument och bilar. Läsaren får ta del sig olika tips och trix som exempelvis stödlinjer och hur man genom skissandets hjälp kan få en bildidé att växa fram.

För den inbitna tecknaren eller den som fått mersmak finns Teckna-böckernas egen webbplats där man kan ta del av flera övningar, instruktionsvideor, ladda upp egna teckningar mm. Adressen är: http://teckna.ning.com/ 
/Maria

fredag 20 april 2012

Afrika.

Det händer ofta när man läser en bok att det påminner en om något annat, en annan bok, en film man sett eller en situation som man själv funnit sig i. Att kunna relatera till det man läser är ofta en stor anledning till varför vi tycker om att läsa så mycket. Det gör det lättare att förstå och att sätta sig in i sammanhanget.

Jag har nyligen läst Hemingways bok Green Hills of Africa, Afrikas gröna berg på svenska. En kort självbiografi eller resejournal där han berättar om en tid som han var och jagade i Afrika. Flera gånger medan jag läser boken måste jag påminna mig själv om att den äger rum 1933 och att reglerna kring jagandet i Afrika var annorlunda då, lika så bemötandet mot den afrikanska befolkningen. Ändå visar Hemingway en vis respekt och värme mot östra Afrikas vilddjur och befolkning, framförallt mot slutet av tiden i Afrika får man känslan av att han kanske kan förändras bort från sin machostil.
Medan jag läser boken påminns jag av en annan bok, och film: Out of Africa, Mitt Afrika, med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Filmen är baserad på den danska författarinnan Karen Blixens egna memoarer, Den afrikanska farmen, om de 17 år hon tillbringade i sitt Afrika.
Det var många likheter mellan de två böckerna i levnadssättet, miljön, kärleken till det afrikanska landet, djuren, människorna. Jag var tvungen att se när Blixens bok var skriven och mycket riktigt den äger också rum på 30-40 talet och i östra Afrika. I augusti i år kommer Blixens bok ut i en vacker nyutgåva.

Medan jag var inne i min Afrika-fas och letade efter liknande böcker hittade jag en fin barnbok av Michael Morpurgo, The Butterfly Lion. Boken äger rum under samma tid som de tidigare nämnda böckerna, då jagandet var en stor del av Afrikas kultur. Boken handlar om en pojke som växer upp i Afrika i ett stort hus med sina brittiska föräldrar. Hans far förbjuder honom att lämna den stora gården då vilda djur som lejon, hyenor och elefanter rör sig alldeles utanför. Hela dagarna sitter pojken som förtrollad och beskådar de magiska, vilda djuren som rör sig nere vid vattenhålet inte långt från familjens stora gård. En vacker, romantisk berättelse om att förlora för att sedan åter finna, ett vanligt tema i Morpurgos böcker.

Kärleken till det afrikanska landet är uppenbar i alla tre böcker och min nyfikenhet växer. Afrika är min minst besökta kontinent och kanske den som jag är som mest intresserad av. Och även fast jag har varit i Tunisien så förklarar min goda vän från Kenya att jag har då inte varit i det riktiga Afrika inte.

Ibland är det viktigaste kanske inte att kunna relatera till en bok eller film utan att tvärtom vara nyfiken och vilja veta mer. Att få drömma sig bort-det är det viktigaste.

/Martina

onsdag 18 april 2012

Lånaren Arrietty


Den här animerade filmen är en finstämd berättelse om en familj, småfolk och gränslös vänskap. I familjens vackra hus under golvplankorna bor fjortonåriga Arrietty och hennes föräldrar. De tillhör lånarna. (OBS! Lånarna ska inte förväxlas med låntagare.)  Lånarna är pyttesmå och få till antalet. Allt de äger har de lånat. De lånar lite här och där i så små mängder att det inte märks. Lite gas, en sockerbit och en knappnål exempelvis. "Människo-familjen" består till en början av två damer och när berättelsen börjar flyttar tolvåriga pojken Sho in. Arrietty lyssnar inte på hennes föräldrars stränga varningar. Lånarna måste nämligen flytta omdedelbart om någon av människorna upptäcker dem. Sho upptäcker Arrietty och de blir snabbt bästa vänner. Samtidigt börjar en av damerna i huset ana ugglor i mossen... 

Filmen är barntillåten, en och en halv timme lång och regisserad av Hiromasa Yonebayashi. En riktig lånad pärla. Här har allåldersboken fått en motsvarighet i filmväg!  / Maria

tisdag 17 april 2012

Fablehaven eller Vem bestämmer vad barn inte bör läsa?

Igår kom en rar kille in på mitt kontor på F till 6-skolan vars bibliotek jag jobbar på. Killen hade med sig två böcker hemifrån som han ville rekommendera. Hans entusiasm och läsglädje var så smittande att jag direkt bestämde mig för att undersöka böckerna närmre. Idag kom en lika överväldigad och glad tjej in till mig och lovordade samma serie. Lektören på Bibliotekstjänst (som biblioteken köper nästan all media från) delade dock inte dessa unga läsares entusiasm utan hade syrliga invändningar mot både bristen på genusperspektiv och själva historien.

Själv vet jag inte vad jag ska tycka men känner igen diskussionen. För vad är egentligen rätt - böcker som kanske uppfattas som "fel" av vuxna men som för barnen vidare i både läsglädje och -förståelse? Eller ska barn endast läsa sådant som godkänts av vuxna men kanske inte lockar barnet till att upptäcka sin egen smak och läslust? Hade min barndoms snälla bibliotekarier avrått från en specifik bok kan jag nästan garantera att den lockat ännu mer!

Barn i mellanåldern lever fortfarande i kölvattnet efter Harry Potter och det hål i fantasygenren seriens slut innebar. Fablehaven och många andra serier fyller ett behov - och kanske är det gott så?!

/Elin

lördag 14 april 2012

En dag som denna...

...kan man behöva lite ögongodis! Titta gärna på denna kortfilm av Gia Coppola, nästa generation i den inom filmvärlden fantastiskt produktiva familjen Coppola.

Gia är barnbarn till Francis Ford Coppola (Gudfadern och oändligt mycket mer) och brorsdotter till Sophia Coppola (Virgin suicides och Marie Antoinette bland annat). Kortfilmen heter Writer's block och är ett festligt fyrverkeri i färg, form, textur, ljus och intryck! Låt våren vänta på dig, istället för tvärtom!

http://www.huffingtonpost.com/2012/04/13/gia-coppola-writers-block_n_1422219.html?ref=culture

/Elin

fredag 13 april 2012

Tintin regerar!

När jag var ett litet barn älskade jag serieböckerna med Tintin! Det har väl inte undgått någon att Tintin nu fått "3-dimensionellt" liv i filmen Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet. Det är bara att lyfta på hatten för Steven Spielberg och Peter Jackson för den här filmen var riktigt, riktigt bra och såå snyggt gjord! Jag glömde snart att det inte längre var Tintin i 2D och sögs totalt med i den actionfyllda filmen.
Mina gamla favoriter, Kapten Haddock med sedvanliga svordomar och lilla smarta Milou som hjälper till i kniviga lägen, är helt suveränt återgestaltade. Humorn är med och det finns återkopplingar till den tecknade originalversionen, som en liten vink. Jag skrattade ofta! Vem är barnslig? Inte jag (eller jo det är jag) - även vuxna har stort nöje av att se den här filmen!
 #/*x/</¤<#> Anfäkta och anamma - en riktigt bra film helt enkelt!
Se om filmen finns inne

/Annika

tisdag 10 april 2012

A Game of Thrones-yra!


Fantasyförfattaren George R R Martin har kommit i ropet på gamla dar. Det är nämligen herr Martin som skrivit böckerna i serien Game of thrones som filmatiserats och visas i detta nu på SVT. George R R Martin vann dessutom nyligen en prestigefylld plats på Time magazines lista över 2011 års mest inflytelserika personer i världen. Handlingen i Game of thrones är i korthet:

Två kraftfulla familjer är engagerade i en dödlig katt- och råttalek i det land som består av det beräknande södern, det vilda östern, det frusna norr och den urgamla Muren som ska skydda de sju kungarikena i Westeros. När lust, intriger, svek och övernaturliga krafter rör om i landet i kampen för Järntronen, får det oförutsedda och långtgående konsekvenser för alla.

Om detta låter lockande kan du läsa vidare på SVT's sajt: http://svt.se/2.172126/1.2637456/.

Varje avsnitt avslutas i SVT med ett insatt eftersnack (Tv-cirkeln) med Johanna Koljonen i spetsen. Om mannen på bilden känns igen kan jag ge er en ledtråd för mednördar: Boromir!

/Elin

För er som vill slippa köa...

Ibland känns det som evighet att vänta på en viss bok som det är lååång reservationskö på.

Ibland behöver man låna en bok med kort varsel till ett skolarbete eller en läsecirkel.

Ibland kanske man vill kunna göra flera saker samtidigt som man läser. (Exempelvis köra bil fram och tillbaka till jobbet eller hänga tvätt.)

Lösning nummer ett på detta är höra sig för om boken finns som ljudbok. Ett perfekt sätt att ta sig förbi veckolånga köer (minst!) utan behöva riskera att få en skopa ovett. Lösning nummer två är att ladda hem e-boken enkelt hemma till datorn eller läsplattan med hjälp av lånekortet. http://www.elib.se/library/default.asp?lib=71 Fråga oss gärna på bibblan så berättar vi mer! /Maria

tisdag 3 april 2012

Högtidsstund i läsfåtöljen!

Nu har en av mina absoluta favoritbilderböcker kommit på svenska! Den alldeles förtjusande Dogs don't do ballet heter på svenska Hundar dansar inte balett. Det är en hjärtevärmande berättelse som kanske vid första anblicken verkar handla om en liten flicka som tränar balett - men det är faktiskt hennes hund som drömmer om att trippa fram på scen, iförd rosa tyllkjol och balettskor! I dessa tider av "hen" och könsdebatt är det underbart att läsa en barnbok som så utan tillkrångande berättar om en högsta dröm - oavsett kön och i det här fallet oavsett ras.

Nästa bok jag vill rekommendera är den härliga Tim & Pico. Tim ska flytta till ett nytt hus, tillsammans med sin mamma och pappa. Det ska bli så kul, menar mamma och pappa men Tims gosedjuret Pico är tveksam. På ett fantastiskt fint sätt framställs hur gosedjuret får gestalta all osäkerhet ett barn kan känna inför det okända - oavsett om det är en flytt eller bara en enkel resa.

Dessa båda pärlor för åldrarna tre år och uppåt slutar dessutom på bästa tänkbara sätt - man får en mysig läsestund mitt i vardagens stress och kaos. Läs och njut - med eller utan barn!

/Elin