fredag 8 juli 2011

Sommarhus i skärgården

 Såg ni i DN den 2 juli tävlingen om sommarhus i litteraturen? Där fanns Anna Fredrikssons roman "Sommarhuset" nämnd. Anna Fredriksson har tidigare skrivit manus till tv-serier, t.ex. Rederiet och Wallander. "Sommarhuset" fångar verkligen stämningar kring gamla hus i skärgården där många händelser har utspelats. Här är det tre syskons uppväxt det handlar om. Nu är de vuxna och träffas efter att deras mamma hastigt har dött. Äldsta dotttern Eva trodde att syskonen skulle samtycka till att hon ensam tar över sommarhuset, men de vill sälja. I romanen finns många fina iakttagelser, men en hel del är för tillrättalagt. Värd att läsa ändå!


Anders Paulrud har skrivit romanen "Som vi älskade varandra". Den handlar om ett sommarhus på en ö i Karlskronas skärgård där fem vänner samlas sommar efter sommar. I romanen har det blivit 2006 och allt har plötsligt förändrats. Anders Paulrud kan skriva!



Den allra finaste skildringen av sommar och hav finns i Tove Janssons "Sommarboken". Här bor tre generationer på en liten ö i den finska skärgården. Stormarna har format växtligheten och här växer vänskapen mellan Sophia och hennes farmor. Den boken kan ni läsa en gång och många gånger!

/Gunnel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar