torsdag 30 juni 2011

Nostalgi och kärlek på olika vis

Det finns i Marisa De los Santos bok Cornelia, Cary Grant och kärleken, en riktigt härlig feelgood-bok. Cornelia driver ett café i Philadelphia och är smått besatt av vintage-kläder, saker med historia och gamla filmer - särskilt "Philadelphia story" med Katherine Hepburn, James Stewart och... Cary Grant. Det var faktiskt därför hon flyttade till Philadelphia; gissa om hon blir förtjust och trollbunden när en man som inte bara ser ut som Cary Grant utan också är lika kvick i samtalet kliver in på hennes café! Cornelia och Martin bollar snabba repliker fram och tillbaka och börjar dejta. Det sprakar mellan dom!
Parallellt finns också 11-åriga Clares historia, med en mamma som tappar greppet och beter sig allt underligare. Clare älskar sin mamma och gör allt för att dölja för omvärlden hur galet hon beter sig. Hon skriver sina listor, beställer hem mat i form av konserver, flingor och torrmjölk. Tills det inte går längre och så en dag står stilige Martin på Cornelias café med en förtvivlad liten flicka - hans dotter Clare! Modern har försvunnit, Martin är handlingsförlamad och flickan Clare tyr sig direkt till Cornelia och hennes vänner istället för till sin far. Cornelia omvärderar sin syn på Martin och blir den som tar hand om Clare som varit med om hemska erfarenheter alldeles ensam. Och en ny kärlek tar form.
Boken är härligt kvick och roligt nostalgisk i sin "screwball"-dialog, men allvar och medkänsla finns med hela tiden - man känner verkligen med karaktärerna!
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar