måndag 10 oktober 2011

Chocolat för barn


Ålder: 9-12
Maud Mangolds nya bok Fabian och Karamellhäxan påminner om Joanne Harris bok Chocolat. Fast alla Karamellhäxans magiska karameller är endast gjorda på naturliga råvaror såsom kanel, ekollon, olika frukter och kastanjer. En udda kvinna kommer till en småstad i behov av förvandling och med hjälp av sina sötsaker förändrar hon folks beteenden och tankar.
Politikerna i en liten stad i Sverige planerar att förstöra stadens finaste park, och riva ner 100 år gamla kastanjeträd, för att bygga en stor galleria i dess plats. Fabian och hans syster tänker inte låta detta ske utan bestämmer sig, med hjälp av vänner, för att demonstrera högljut mot politikernas beslut. Med nyinflyttade Karamellhäxans trolleri går det bättre och Fabian finner en vän i Karamellhäxan som ger honom mod att göra sådant han vanligtvis inte skulle våga.
En bok om att stå upp för det man tror på och att våga säga ifrån. Fabians storasyster har en viktig roll i boken och visar sig vara den stora inspirationskällan och stödet för Fabian.
Men alla problem går inte att lösa med magiska karameller och Fabian tvingas inse att ibland måste man kämpa helt själv.
/Martina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar