onsdag 15 februari 2012

En ungdomsthriller om ett dataspel på gränsen!

Här kommer ett riktigt kanontips för dig som är 13 år eller äldre och tycker att läsa är lite...segt/ tråkigt/ inte tillräckligt kul helt enkelt. Min kollega Kristina, damerna på bloggen Bokhora och nu jag kan varmt rekommenderar Erebos av Ursula Poznanski. Så här välformulerat skriver bokhoran Johanna L:
Nick som är huvudperson och kring femton år, märker att det börjar cirkulera något hemligt och spännande på hans skola. Flera runt honom får ett litet paket. En av dem är hans bästa kompis, men när Nick frågar vad det var svarar kompisen bara svävande. Ingen annan berättar heller. När en tjej till slut tar honom åt sidan och erbjuder ett paket är han helt laddad. Det han får är en cd-skiva med ett dataspel. Reglerna är bla att han aldrig får prata med någon annan om det, inte ens såna han vet spelar, och att han måste spela det när han är ensam. Han går med på allt, sticker hem och kör igång. Han upptäcker direkt att det är ett mycket speciellt och bra spel. Tex när han skapat sin figur och träffar på vägvisaren i den där världen. De kan föra ett samtal även när Nick ställer ologiska frågor som egentligen inte har med saker att göra. Han får ändå svar. Och bättre blir det. Han blir snabbt indragen och vill spela hela tiden, och han är inte ensam. På skolan är det flera i klassen som är borta under dagarna, och när de kommer tillbaka är de utmattade av sömnbrist. Men man får ju inte prata om Erebos.
Gränsen mellan spel och verklighet blir mer och mer flytande. Hela upplägget är olidligt spännande och klurigt och  man sugs in och blir fast ända till sista sidan. Man måste inte gilla dataspel för att gilla denna bok men om man råkar göra det kommer man garanterat gilla Erebos.
/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar