torsdag 2 augusti 2012

Fifty Shades!

Internationellt är det rena rama hysterin kring trilogin Fifty Shades av EL James! Erotika eller ren pornografi? Böckerna hör till de mest sålda någonsin och har redan (sedan första delen gavs ut i maj 2011) gått förbi J K Rowlings försäljningssiffror för hela Harry Potter-serien!! Kommer hysterin att drabba även oss? I höst kommer Fifty Shades of Grey ut på svenska men varför vänta - du kan låna hela serien på engelska redan nu!
Se om serien finns inne

Intressant är att ursprunget till böckerna är Twilight-fanfiction. Detta är dock inte något som författaren EL James gått ut med offentligt men icke desto mindre uppenbart för de som läst Twilight-serien av Stephenie Meyer. Läs mer om EL James på hennes officiella websida på www.eljamesauthor.com.
Vad är då fanfiction? Wikipedia skriver: "Fanfiction är ett begrepp för skönlitterära berättelser skapade av amatörer alternativt professionella skribenter som utspelar sig i redan existerande fiktiva universum, så kallad apokryfisk fiktion - oftast utan att upphovsrättsinnehavaren/upphovsmannens tillstånd inhämtats. Företeelsen är vanligt förekommande inom populärkultur, och uppkommer vanligen i kölvattnen till populära tv-serier, tecknade serier, och serier av filmer, romaner och datorspel." Läs mer om Fanfiction på Wikipedia.
Och det är ju på internet det finns och särskilt när det gäller populära böcker som Twilight-serien. Typiskt för Twilight är den undertryckta sexualiteten och det förbjudna, men när fansen utvecklar egna berättelser får erotiken flöda fritt!
Första delen Fifty Shades of Grey ska filmatiseras och på internet spekuleras det kring vilka som kommer att spela huvudrollerna. När något får så här stor genomslagskraft blir i alla fall jag nyfiken...
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar