lördag 10 november 2012

Jag har varit på bio!!!

Nu har äntligen Stockholms Filmfestival rullat igång!
Har nu sett tre filmer (mer kommer var så säkra)
"Middle of nowhere, handlade om en kvinna som arbetade hårt på att dels plugga själv till läkare och dels försöka få sin mans 5-åriga fängelsestraff förkortat. En amerikansk independentfilm som var ganska lågmäld och långsam men var välspelad. Den hade nog vunnit på att tempot skruvats upp lite och ganska långa sekvenser när kvinnan åker buss (i motljus..) för att hälsa på sin man kunde ha kapats. Den tog aldrig riktigt tag i mig men tack vare gott skådespeleri så får den en 3:a. (av 5)
"Lotus" En kinesisk film som handlade om en 25-årig lärarinna vid namn "Lotus". Filmen börjar bra med en uppstudsig lärare i Lotus som vägrar att följa läroplaner och mål. (Målet är inte att lära utan att skrapa ihop poäng till högre studier) Hon kommer givetvis ihop sig med rektor och måste sluta. Givetvis blir hon också osams med föräldrarna som tycker att hon borde gifta sig. Hon flyr den lilla hemstaden till Beijing och hankar sig fram på olika jobb.Hon får möta storstaden hårdhet men också en efterhängsen friare med  god ekonomi.
Ett journalistjobb får hon sparken ifrån när hon vägrar följa censurreglerna från staten. Filmen är möjligen ett försök att visa ett Kina i förvandling från gammalt till nytt och svårigheterna med detta. Slutet tycks mig dock vara lite för moraliserande och tillrättalagt. Jag har dessutom lite svårt att fatta meningen med det...Tack vare första halvan blir det en 3:a till.
Efter detta var det "Surprisefilm"!!! Man har alltså ingen aning vad som bjuds! I år var det en ny film av Ben Affleck, "Argo". Den handlar om ockupationen¨av den amerikanska ambassaden i Iran i slutet på 70-talet.
Affleck, som spelar (spelar och spelar, han är oerhört träig och tråkig) en specialist på fritagningar. Det är nämligen sex amerikaner som lyckats fly till den Kanadensiska ambassadörens hus och de måste ut på något sätt. Man fejkar en "space-fantasy" film och gör om amerikanerna till ett kanadensiskt filmteam för att göra detta. Har lite svårt för varför man tar upp denna över trettio år gamla händelse och när CIA är "The Good Guys!. Filmen räddas till en del av Alan Arkin och John Goodman i biroller. 2:a blir det!
Vi hörs/Lasse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar