onsdag 7 november 2012

Barack Obama- fyra år till!


Många böcker har kommit ut om Barack Obama sedan han vann första valet i 2008, men ingen bok berättar bättre än den då han får berätta om sitt liv själv. Min far hade en dröm publicerades första gången Min far hade en dröm (pocket)1994 när Obama först startade sin karriär inom politiken. Den sträcker sig från hans födsel på Hawaii 1961 framtill mitten på 90-talet då han precis valts in som Senator i Illinois. Boken skulle alltid anses vara en biografi en beskrivning av hans bakgrund hans drömmar men också hans fars drömmar. Obama föddes på Hawaii av amerikansk mamma och kenyansk pappa, som lämnade familjen och USA när Obama bara var två år. Boken handlar mycket om hans afrikanska bakgrund och mycket om att få kontakt med hans pappas familj. Den börjar med att Obama får ett samtal från sin faster i Kenya. Hon berättar att hans far har dött i en bilolycka. Därifrån går det bakåt i tiden då vi också får höra om Barack Obama Sr. liv.


Obama tar läsaren igenom hans fattiga uppväxt i Hawaii till Indonesien då hans mor har gift om sig med en man från Indonesien och där hans halvsyster föds. Sedan reser han tillbaka till Hawaii själv och bor med sina morföräldrar. Man förstår här vilken enorm betydelse de har på hans liv då han bland annat hamnar i fel umgängeskretsar i Hawaii. Han berättar om sitt studentliv i New York och på Harvard och sedan hur han flyttar till Chicago och tillslut får ett jobb på en advokatbyrå där han träffar sin blivande fru Michelle.

Att våga hoppas: Tankar om den amerikanska drömmen (inbunden)Genom hela boken beskrivs de svåra rasskildringarna i USA framförallt i New York och Chicago och hur olika situationer, händelser och framförallt människor har påverkat hans politiska karriär och åsikter.

Flera delar i boken är väldigt intressanta bland annat då han umgås med en muslimsk man i Chicago som senare kommer att skapa kontroverser när han kandiderar till president i 2008 och när han åker till Kenya för första gången för att träffa hans fars familj.

Obama fortsätter sina memoarer i nästa bok: Att våga hoppas: tankar om den amerikanska drömmen som kom ut 2006. Denna bok är mer inriktad i Obamas politiska åsikter och tankar och följer Obamas politiska karriär mer än den första.
/Martina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar