fredag 16 augusti 2013

Mannen som glömde sin fru

Tänk dig att vakna upp på en tunnelbanevagn i London och inte veta vart du är på väg eller vad du heter. Det händer Vaughan i Mannen som glömde sin fru av John O'Farrell. Han blir hänsvisad till ett sjukhus där man inte vet vad man ska göra med Vaughan och hans minnesförlust. Hans sänggranne läser upp olika namn för att försöka ta reda på vad han heter och när Vaughan får höra namnet Gary poppar ett nummer upp som visar sig vara telefonnumret till hans bästa vän. Han flyttar hem till Gary som han inte minns något av och som på sitt plumpa vis berättar lite om Vaughan och hans liv. Han får veta att han är historielärare och har två barn med Maddy som han tydligen ligger i en bitter skilsmässa med. Av detta minns han ingenting, men när han får se Maddy blir han omedelbart förälskad i henne - igen. Men Maddy, som har deras infekterade relation i färskt minne, besvarar inte alls hans känslor...
Så småningom börjar brottstycken av hans historia komma tillbaka och det är inte alltid han tycker om det han minns om sig själv. Boken ställer också filosofiska frågor kring minne och historia - hur många minnen är egentligen efterkonstruktioner och hur mycket förtränger vi för att vi inte står ut med sanningen?
Det här är en fyndig, varm och romantisk berättelse full av dråpliga incidenter som fick mig att skratta högt! Ibland med en liten tår i ögonvrån, man kan inte annat än att känna med Vaughan och undra om han ska lyckas vinna tillbaka sin älskade Maddy och sitt liv. Läs!
Se om boken finns inne
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar