onsdag 21 augusti 2013

Otäckt bra!

Detta är en bok som verkligen är otäck, och bra! Belgiern David van Reybrouck har skrivit en faktabok om det som nu kallas för republiken Kongo. Dess historia från 1850 till, ungefär nutid, skildras med olika grepp.
Han intervjuar personer och använder olika fakta som han får ihop till en fantastisk enhet. Det är ofta fruktansvärt blodigt och brutalt men det är inte som i vissa romaner konstruerat, detta är den råa verkligheten. Ett land som egentligen är rikt på olika naturtillgångar misshandlas av kolonialism, tribalism och diktatoriska styrelseformer. Det är gott om skurkar men också små kämpande människor. Det som inte alls är en oviktig faktor i människors liv för att klara vardagen är musiken och främst den kongolesiska rumban,
Att Van Reybrouck skriver så pass mycket om musikens plats och betydelse visar i mina ögon mycket tydligt på detta.
Begriper jag då alla stridigheter och fruktansvärda och folkmord som har varit, och pågår, i detta land efter att ha läst boken? Som välnärd och ständigt omhändertagen europe kanske inte. Intellektuellt möjligen men känslomässigt kan jag nog aldrig begripa allt som sker.
Dock råder jag alla som har lite intresse att läsa boken och man får hoppa över det "värsta", tillåtet!
Se om boken finns inne
Lasse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar