onsdag 7 mars 2012

ALMA priset. Den 20 mars kl 13 ska vinnaren utses.



ALMA (Astrid Lindgrens Memorial Award) prisets nominering närmar sig. Världens största barn litteraturpris.
Min röst går till Michael Morpurgo. En känd barnboksförfattare från Storbritannien. Dessvärre mindre känd i Sverige, då många av hans böcker har ännu inte översatts till svenska. Han har däremot nyligen blivit mer aktuell då hans mest kända bok: War Horse har nyligen kommit ut på bio. Den går också att se i the West End i London. Där magnifika häst- marionetter i naturliga storlekar fyller scenen. En otrolig upplevelse.
Morpurgos böcker handlar ofta om krig och den engelska landsbygden men framförallt handlar många av böckerna om olika djur. Det kan variera från hästar och hundar på landsbygden till lejon, björnar eller elefanter. Som i The Elephant in the Garden där en elefant försöker komma bort från staden Dresden i Tyskland där bomberna faller under andra världskriget.

Det som är så speciellt och ovanligt med dessa böcker är att de ofta är berättade från djurets egna perspektiv. Man lever sig in i djurens liv och sätt att tänka. Det finns ofta elaka människor som djuren är rädda för, men den ovillkorliga kärleken som djuret visar sin ägare är oslagbar.

I War Horse får vi följa hästen Joey och hans tankar när han under första världskrigets gång förflyttas inte bara mellan olika ägare utan också mellan olika sidor av kriget. Från engelska till franska till tyska och sen igen till engelska sidan. I både filmen, teatern och boken får vi en djup inblick på inte bara hur soldaterna levde i Ingenmanslandet men också hur tungt livet var för hästarna.
På Park Lane nära Marble Arch i London finns ett djur monument i minne av alla de djur som dött i krig. The Animals in War Memorial.

Andra böcker av Michael Morpurgo som finns översatta till svenska:

Kensukes rike
Kaspar-en kunglig katt
Då valarna kom
På rymmen med Ocky
Det sovande svärdet
Coolt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar