tisdag 13 mars 2012

Den rofyllda barnboken

Jag vill idag slå ett slag för den rofyllda barnboken. Boken där det inte är övernaturliga monster och vampyrer som försätter människor i ständig fara, inte heller övermänskliga hjältar eller mordgåtor i gränden bredvid. Böcker som fyller en med en skönt avslappnad känsla av att livet är som det är och det är faktiskt rätt okej.

Abbe bor i Istermyrträsk och precis som det ofta är i Norrland har frånvaron av utbud och statushets gjort henne både uppfinningsrik och finurlig. I Abbes värld umgås man naturligt över generationsgränserna och byn betyder mer än hela EU och USA ihop. Det är både vardagsdramatik men också ett skönt lugn som vilar över böckerna.

Annalena Hedman har skrivit tre böcker om Abbe: Min första världssensation, Den skräckslagne stekelsamlaren och i dagarna kommer Recept för en flygtur ut. Böckerna lämpar sig för den vane läsaren som är 9 år eller äldre men också för yngre barn när en vuxen högläser. Låt er tas med på en skön historia i vårt eget land, där omtanke, humor och vardagsmod råder!
/Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar