måndag 23 juli 2012

Jennifer Egan

Nu har Jennifer Egans A Visit From The Goon Squad kommit på svenska: Huliganerna kommer på besök. En alldeles fantastisk och hyllad bok! Den är intressant på flera plan, vi får följa olika karaktärer vars livsöden korsar varandra under ett trettiotal år.
Här finns många referenser till musik och musikindustrin. Karaktären Benny som spelade i punkband som ung blir framgångsrik skivbolagsdirektör samtidigt som kompisen från samma band hamnar på gatan som hemlös. Begreppet tid är centralt i boken - hur kommer man från A till B?
Här finns också en latent kritik av IT-samhället i ett framtidsperspektiv som känns obehagligt trovärdigt. Det är en snar framtid där det känns för besvärligt att prata - i ett stycke i boken samtalar man hellre via SMS trots att man sitter bredvid varandra på samma café... Marknadsföring har tagit steget fullt ut i IT-samhället - om du kan se till att en företeelse eller person får många träffar och gilla-markeringar på rätt "kanaler" så att spridningen blir stor kan du tjäna en hacka! Detta ser vi ju redan idag med bloggande, facebook etc... Vem vill inte få många följare och gilla-markeringar :-)
Den här boken är svår att sammanfatta - den är så mångbottnad och skapar så många tankar och funderingar, så läs även Martinas recension här på bloggen! Hennes analys är mer objektiv och där finns ännu mer tankar om den här boken!
Se om boken finns inne på svenska eller på engelska
/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar